Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

7ημερη 2ου Πυλαιας

Το Βελιγράδι, είναι η πρωτεύουσα της Σερβίας. Είναι μια από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις χτισμένη από τους Κέλτες τον 3ο αιώνα π.Χ. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Σιγγιδών (Singidunum). Το όνομα Βελιγράδι αναφέρεται πρώτη φορά το 878 μ.Χ.
Το Βελιγράδι αποτελεί ξεχωριστή διοικητική μονάδα στη χώρα, έχοντας τη δική του αυτόνομη κυβέρνηση για την πόλη. Η περιοχή διαιρείται σε 17 διαμερίσματα. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η 4η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια μετά την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και το Βουκουρέστι.
Η πόλη βρίσκεται στις όχθες του Σάβου, παραπόταμου του Δούναβη, στο Βόρειο τμήμα της Σερβίας. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 1.756.534 κατ.
Το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο πανεπιστήμιο στη Σερβία. Ο σημερινός δήμαρχος της πόλης ειναι ο Ντράγκαν Τζίλας.




Το Ζάγκρεμπ (κροατικά: Zagreb) είναι η πρωτεύουσα της Κροατίας. Έχει πληθυσμό 973.667 κατοίκους (2005). Στην ευρύτερη περιοχή ζουν 1.088.841 κάτοικοι. Η πόλη αποτελείται από τρία τμήματα: τα δύο παλαιότερα τμήματα (Κάπτολ και Γκόρνι Γκραντ) που βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο κι από την Ντόνι Γκραντ ("Κάτω Πόλη") μ' εκτεταμένες σύγχρονες συνοικίες και βιομηχανικές περιοχές.

Η Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και έδρα της κομητείας της Πέστης. Έχει περίπου 1,7 εκατομμύρια κατοίκους [1]. Η Βουδαπέστη έγινε μια ενιαία πόλη που καταλαμβάνει και τις δύο όχθες του ποταμού Δούναβη, με τη συγχώνευση στις 17 Νοεμβρίου 1873 της Buda (Βούδα), Óbuda (Όμπουντα, παλαιά Βούδα) και Pest (Πέστη). Είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (χωρίς να υπολογίζονται τα προάστια και γενικά η μητροπολιτική περιοχή των πόλεων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου