Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

γραναδα

Η Γρανάδα ή Γκρανάδα ή Γκρανάντα ή Γρενάνδη είναι πόλη και περιοχή (νομός) στην αυτόνομη περιφέρεια της Ανδαλουσίας, στην Ισπανία.
Η πόλη Γρανάδα είναι μία από τις ωραιότερες και ιστορικότερες πόλεις της Ισπανίας. Είναι κτισμένη επί τριών λόφων, (τρίλοφος), στο πόδι της οροσειράς της Νεβάδας, στη συμβολή δύο ποταμών, του Χενίλ ή Σενίλ (Genil) και του παραπόταμου αυτού Ντάρρο (Darro), σε υψόμετρο 738 μέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Η πόλη απαρτίζεται από τρία τμήματα που ιδρύθηκαν σε διάφορες εποχές: την Αντεκερουέλα, το Αλμπαϊθίν και την κυρίως Γρανάδα.
Η Αντεκερουέλα ιδρύθηκε κυρίως από πρόσφυγες από την πόλη Αντεκέρα. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει την τοξοειδή περιοχή που δημιουργεί και διαχωρίζει ο ποταμός Ντάρρο καθώς διέρχεται τοξοειδώς την πόλη. Προς ανατολάς της Αντεκερουέλα εκτείνονται οι θαυμαστοί κήποι της Αλάμπρας που περιβάλλουν το περίφημο ομώνυμο ανάκτορο της Αλάμπρας. Το Αλπαϊθίν το λεγόμενο από τους Άραβες Ραμπάτ αλ Μπαγιαζίν (=περιοχή των γερακιών) εκτείνεται ΒΔ. της Αντεκερουέλας, ενώ η κυρίως Γρανάδα βρίσκεται βόρεια της τελευταίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου